Отруєння свинцем: де таїться небезпека?

ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ: ДЕ ТАЇТЬСЯ  НЕБЕЗПЕКА?

23-29 жовтня — Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем. Цей захід проводиться щорічно у всьому світі з ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP).

Свинець є загальновизнаним токсином, який справляє значний негативний вплив   на здоров’я  –  зокрема  на неврологічну, серцево-судинну, шлунково-кишкову та гематологічну системи. Маленькі діти особливо вразливі.  Вони піддаються більшому впливу, ніж дорослі.  А ще свинець впливає на мозок, що розвивається – це  може призвести до зниження інтелектуальних здібностей.

Цифри та факти

  • За оцінками та висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), свинець входить до десятки найнебезпечніших хімічних речовин у світі. Його широке застосування призвело до значного забруднення навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров’ям у людей. Цей метал має кумулятивну токсичну дію на мозок і нервову систему, систему крові, шлунково-кишкову та серцево-судинну системи, а також нирки.
  • Токсична доза свинцю для людини складає 1 – 3 г, смертельна 8 – 10 г. Серйозну загрозу життю і здоров’ю людини створює хронічна свинцева інтоксикація, оскільки навіть у низьких концентраціях цей елемент здатний накопичуватися в організмі людини та спричиняти цілу низку порушень здоров’я.
  • За оцінкою Інституту показників та оцінки здоров’я, у 2019 році вплив свинцю став причиною 900 тисяч смертей  в різних країнах.
  • Найбільш небезпечними джерелами забруднення свинцем є такі виробництва та технологічні процеси: металургійна промисловість, виробництво акумуляторів, пігментів, фарб, сикативів, спеціального скла, мастил, антидетонаційних присадок до автомобільних бензинів, пластмас тощо.
  • У вигляді аерозолів свинець легко поширюється з повітрям. Міграція також відбувається в системі: «вода – ґрунт – рослини – харчові продукти – людина». Тому, окрім працюючих на зазначених вище виробництвах, значна кількість населення прилеглих до них територій щодня поглинає свинець як в нетоксичних, так і в субтоксичних дозах. У середньому кожний житель Європи та США поглинає 0,3 мг свинцю щоденно.
  • Із загальної кількості свинцю, яка потрапляє в організм людини, 30-45% надходить з їжею, 30% — з пилом, 10–20% — з питною водою і 5-20% — з повітрям. Виділяється свинець з організму разом з калом, сечею, потом, молоком та слиною. Найбільша кількість свинцю виводиться з калом — це весь свинець, що не всмоктався в шлунково-кишковому тракті. Нирками шляхом фільтрації видаляється в середньому 30 мкг свинцю за добу. Кількість металу, що виділяється з потом — до 60 мкг за добу.

Симптоми свинцевого отруєння:

  • біль або дискомфорт;
  • втома;
  • головний біль;
  • закреп;
  • нудота або блювота;
  • оніміння або поколювання;
  • складність заснути;
  • спазми шлунку;
  • труднощі у вивченні нових речей.

Як убезпечитися від отруєння свинцем:

  • Купуйте   продукти харчування тільки у постачальників (продавців), які перевіряють свою продукцію на вміст важких металів (свинцю).  Особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю.
  • Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств.
  • Не проводьте багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом ) біля автодоріг з високою щільністю руху —  навіть якщо моніторингові дослідження не показують перевищення граничнодопустимої концентрації свинцю у повітрі та ґрунті. Віддавайте перевагу парковим зонам і пляжам.
  • Не відкривайте вікна, якщо вони виходять на автодороги зі значною щільністю руху, у час пік.
  • Користуйтеся респіраторами при роботі з товарами зі значною концентрацією  свинцю (масляні свинцеві фарби, свинцеві акумулятори тощо).
  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни (не споживайте  їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочій одяг), харчуйтеся повноцінно.
  • Використовуйте в додатковому  харчуванні продукти, які містять пектинові речовини (наприклад, яблука, соки).

    Лікування отруєння свинцем буде залежати від його рівня в організмі. Основний крок – усунення джерела свинцю. Лікування може передбачати застосування хелатів, які зв’язують свинець і в такий спосіб допомагають вивести його з організму. У випадку  високого рівня свинцю в організмі  — необхідна госпіталізація в стаціонар.

Бережіть себе і будьте здорові!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи 

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»

 

 

Источник: https://ovruch.in.ua/2022/10/24/otruyennya-svyntsem-de-tayitsya-nebezpeka/

  • 24.10.2022
  • 126 просмотров