- Главная
- Міська рада
- Отруєння свинцем: де таїться небезпека?
Отруєння свинцем: де таїться небезпека?
ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ: ДЕ ТАЇТЬСЯ НЕБЕЗПЕКА?
23-29 жовтня — Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем. Цей захід проводиться щорічно у всьому світі з ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP).
Свинець є загальновизнаним токсином, який справляє значний негативний вплив на здоров’я – зокрема на неврологічну, серцево-судинну, шлунково-кишкову та гематологічну системи. Маленькі діти особливо вразливі. Вони піддаються більшому впливу, ніж дорослі. А ще свинець впливає на мозок, що розвивається – це може призвести до зниження інтелектуальних здібностей.
Цифри та факти
- За оцінками та висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), свинець входить до десятки найнебезпечніших хімічних речовин у світі. Його широке застосування призвело до значного забруднення навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров’ям у людей. Цей метал має кумулятивну токсичну дію на мозок і нервову систему, систему крові, шлунково-кишкову та серцево-судинну системи, а також нирки.
- Токсична доза свинцю для людини складає 1 – 3 г, смертельна 8 – 10 г. Серйозну загрозу життю і здоров’ю людини створює хронічна свинцева інтоксикація, оскільки навіть у низьких концентраціях цей елемент здатний накопичуватися в організмі людини та спричиняти цілу низку порушень здоров’я.
- За оцінкою Інституту показників та оцінки здоров’я, у 2019 році вплив свинцю став причиною 900 тисяч смертей в різних країнах.
- Найбільш небезпечними джерелами забруднення свинцем є такі виробництва та технологічні процеси: металургійна промисловість, виробництво акумуляторів, пігментів, фарб, сикативів, спеціального скла, мастил, антидетонаційних присадок до автомобільних бензинів, пластмас тощо.
- У вигляді аерозолів свинець легко поширюється з повітрям. Міграція також відбувається в системі: «вода – ґрунт – рослини – харчові продукти – людина». Тому, окрім працюючих на зазначених вище виробництвах, значна кількість населення прилеглих до них територій щодня поглинає свинець як в нетоксичних, так і в субтоксичних дозах. У середньому кожний житель Європи та США поглинає 0,3 мг свинцю щоденно.
- Із загальної кількості свинцю, яка потрапляє в організм людини, 30-45% надходить з їжею, 30% — з пилом, 10–20% — з питною водою і 5-20% — з повітрям. Виділяється свинець з організму разом з калом, сечею, потом, молоком та слиною. Найбільша кількість свинцю виводиться з калом — це весь свинець, що не всмоктався в шлунково-кишковому тракті. Нирками шляхом фільтрації видаляється в середньому 30 мкг свинцю за добу. Кількість металу, що виділяється з потом — до 60 мкг за добу.
Симптоми свинцевого отруєння:
- біль або дискомфорт;
- втома;
- головний біль;
- закреп;
- нудота або блювота;
- оніміння або поколювання;
- складність заснути;
- спазми шлунку;
- труднощі у вивченні нових речей.
Як убезпечитися від отруєння свинцем:
- Купуйте продукти харчування тільки у постачальників (продавців), які перевіряють свою продукцію на вміст важких металів (свинцю). Особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю.
- Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств.
- Не проводьте багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом ) біля автодоріг з високою щільністю руху — навіть якщо моніторингові дослідження не показують перевищення граничнодопустимої концентрації свинцю у повітрі та ґрунті. Віддавайте перевагу парковим зонам і пляжам.
- Не відкривайте вікна, якщо вони виходять на автодороги зі значною щільністю руху, у час пік.
- Користуйтеся респіраторами при роботі з товарами зі значною концентрацією свинцю (масляні свинцеві фарби, свинцеві акумулятори тощо).
- Дотримуйтеся правил особистої гігієни (не споживайте їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочій одяг), харчуйтеся повноцінно.
- Використовуйте в додатковому харчуванні продукти, які містять пектинові речовини (наприклад, яблука, соки).
Лікування отруєння свинцем буде залежати від його рівня в організмі. Основний крок – усунення джерела свинцю. Лікування може передбачати застосування хелатів, які зв’язують свинець і в такий спосіб допомагають вивести його з організму. У випадку високого рівня свинцю в організмі — необхідна госпіталізація в стаціонар.
Бережіть себе і будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»
Источник: https://ovruch.in.ua/2022/10/24/otruyennya-svyntsem-de-tayitsya-nebezpeka/
- 24.10.2022
- 126 просмотров