• Главная
  • Міська рада
  • Рішення №2476 від 21 серпня 2020 року “Про затвердження Програми забезпечення  дослідження вмісту нітратів в продуктах рослинного походження на 2020 рік, Програми забезпечення якості сирого молока на 2020 рік”

Рішення №2476 від 21 серпня 2020 року “Про затвердження Програми забезпечення  дослідження вмісту нітратів в продуктах рослинного походження на 2020 рік, Програми забезпечення якості сирого молока на 2020 рік”

УКРАЇНА

Овруцька міська рада

РІШЕННЯ

Сорок дев`ята сесія                                                               VIIскликання

від 21 серпня 2020  року         №2476

Про затвердження Програми забезпечення
дослідження вмісту нітратів в продуктах
рослинного походження на 2020 рік,
Програми забезпечення якості сирого

молока на 2020 рік

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

В И Р І Ш И Л А:

  1. Затвердити програму забезпечення дослідження вмісту нітратів в продуктах рослинного походження  на 2020 рік. (додаток 1).
  2.  Затвердити Програму забезпечення якості сирого молока на 2020 рік. (додаток №2).
  3. Зняти з контролю рішення № 1156 від 14 березня  2019 року.
  4. Контроль за виконання даного рішення покласти на комісію з питань бюджету, комунальної власності та соціально-економічного розвитку, директора Овруцької МДЛДПСС Левківського О.І.

Міський голова                                                                          І.Я. Коруд

Додаток №1

до рішення 49 сесії

від 21.08.2020р.

Програма

забезпечення дослідження вмісту нітратів в продуктах рослинного походження на 2020 рік

І. Загальні положення

  1. Сучасний стан проблеми

Нітрати – це солі азотної кислоти, найбільш поширена речовина у природі. Нітрати мають місце в грунті, воді, є хімічною складовою частиною рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак у разі перевищення ступеня навантаження цих речовин на організм вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї. Навантаження нітратів на організм людини стало помітно зростати останнім часом. Ця проблема з’явилась внаслідок хімізації сільського господарства, застосування мінеральних добрив з наявністю азоту (калієва селітра KNO3, натрієва селітра NaNO3, аміачна селітра NH4NO3) для підвищення врожаїв сільськогосподарських культур. Проблема нітратів має два аспекти, які взаємопов’язані, але мають деякі особливості. Це аспект нітратів питної води та аспект нітратів, що містяться в продуктах харчування. В продуктах харчування мають місце такі важливі компоненти як білки, жири, вуглеводи, вітаміни та інші, а також різні хімічні речовини: пестициди, токсичні елементи, нітрати та інші. Вміст хімічних речовин в продуктах може коливати в широкому діапазоні: від концентрацій, безпечних для людини, до рівней, які являють собою реальну загрозу здоров’ю людей. Нітрати є обов’язковою частиною продуктів харчування, але кількість їх повинна бути в допустимих границях концентрацій. Відомо понад 20 факторів, які можуть привести до підвищеного накопичення нітратів у рослинних сільгосппродуктах. До них належать: дефіцит світла, спека і холод у період вегетації рослин, засуха і постійне переволоження, велика та мала кількість таких елементів як азот, калій, фосфор в грунті, біологічна активність грунту, кислотність грунту, захворювання грунту та інші. Але головним чинником є нераціональне застосування азотних добрив, порушення агротехніки обробки сільськогосподарських культур. Інтоксікація нітратами характеризується досить важким перебігом і може закінчитися смертю потерпілого. Токсична дія нітратів заключається в гіпоксії (кисневому голоді тканин). Клінічні ознаки отруєння нітратами з’являються через 1…1,5 години після потрапляння їх в організм людини з питною водою. Спочатку виникає синюшність (ціаноз) губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя. Потім подразнювальна дія солей азотної кислоти на слизову оболонку проявляється нудотою, болем у ділянці шлунку, слиновиділенням, блюванням. У разі надходження в організм нітратів з їжею латентний (прихований) період захворювання триваліший – від 4 до 6 годин

Важливим елементом забезпечення гарантованої якості харчових продуктів є контроль за ними, в тому числі і за показниками вмісту у продуктах харчування нітратів та продуктах рослинного походження.

  1. Причини виникнення проблеми:

– відкриття нового торгівельного майданчику по вулиці Відродження;

  1. Основна мета:

– захист населення від вживання продуктів рослинного походження з перевищеним вмістом нітратів;

– виявлення нітратів в продуктах рослинного походження;

  1. Шляхи і засоби розв’язання проблеми

– досягнення зазначеної мети забезпечується шляхом придбання обладнання

ІІ. Завдання і заходи програми

  1. Гарантування продовольчої безпеки населення
  2. Підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції, забезпечення стабільності ринків

ІІІ. Напрями діяльності та розрахунок потреби для придбання більш сучасного прибору

Орієнтовна вартість приладу (Нітратомір) – 14 610,00 грн.

Термін реалізації- 2020 рік . Джерела фінансування- міський бюджет (субвенція з міського бюджету державному бюджету).

ІV. Джерела фінансового забезпечення

  1. Міський бюджет, обласний бюджет, державний бюджет, інші джерела не заборонені законодавством.
  2. V. Очікувані результати, ефективність програми

У результаті виконання програми передбачається визначення вмісту нітратів у продуктах рослинного походження.

Секретар ради                                                                          Дєдух І.М.

Додаток №2

до рішення 49 сесії

від 21.08.2020р.

Програма

Забезпечення дослідження якості сирого молока на 2020 рік

І. Загальні положення

  1. Сучасний стан проблеми

Молоко – єдиний натуральний продукт, що містить майже повний набір необхідних поживних речовин. Воно забезпечує людину багатьма біологічно-активними речовинами. Біологічна і харчова цінність молока полягає в отриманні збалансованих компонентів, легкій засвоюваності його людським організмом.

Актуальність теми полягає у висвітленні актуальних питань та проблем пов’язаних з якістю та безпечністю молока, що реалізується населенню від приватних господарств. Тому якість та безпечність представляє неабиякий інтерес.

Сире молоко, що реалізується на ринках піддається найбільшій фальсифікації. Продавці, прагнучи збільшити прибутки, додають до складу молока речовини, що змінюють корисні властивості продукту і мають шкідливий вплив на здоров’я людини.

Важливим елементом забезпечення гарантованої якості молока є контроль за вмістом фізико-хімічних показників.

  1. Причини виникнення проблеми:

– відкриття нового торгівельного майданчику по вулиці Відродження;

– висока ціна на прибор для дослідження молока;

  1. Основна мета:

– захист населення від неякісного молока;

– виявлення фальсифікації молока за допомогою приладу;

  1. Шляхи і засоби розв’язання проблеми

– досягнення зазначеної мети забезпечується шляхом придбання обладнання

ІІ. Завдання і заходи програми

  1. Гарантування продовольчої безпеки населення
  2. Підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції, забезпечення стабільності ринків

ІІІ. Напрями діяльності та розрахунок потреби для придбання більш сучасного прибору

Орієнтовна вартість приладу (Екомілк) – 29 390,00 грн.

Термін реалізації – 2020 рік. Джерела фінансування- міський бюджет (субвенція з міського бюджету державному бюджету).

ІV. Джерела фінансового забезпечення

  1. Державний, обласний, міський бюджет.
  2. Очікувані результати, ефективність програми

У результаті виконання програми передбачається визначення безпечності та якості молока.

Секретар ради                                                                       Дєдух І.М.

Источник: http://ovruch.in.ua/2020/09/02/rishennya-2476-vid-21-serpnya-2020-roku-pro-zatverdzhennya-programy-zabezpechennya-doslidzhennya-vmistu-nitrativ-v-produktah-roslynnogo-pohodzhennya-na-2020-rik-programy-zabezpechennya-yakosti-syrogo/

  • 02.09.2020
  • 144 просмотра