ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ А

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ А   Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна», це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим. Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість та втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; блювота; неприємні відчуття в животі; важкість у правому підребер’ї; потемніння сечі; жовтяниця. Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною в обов'язковий календар щеплень, вакцинація осіб проти вірусного гепатиту А проводиться за епідемічними показаннями. Аби вберегти себе від захворювання необхідно дотримуватися наступних рекомендацій: • ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі; • не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням; • не купувати продукти на стихійних ринках • не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки • мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету. Якщо особа помітила симптоми захворювання, рекомендовано негай звернутися до сімейного лікаря для подальшого лікування. Центр громадського здоров’я України

Источник: https://ovrucka-gromada.gov.ua/news/1698905740/

  • 02.11.2023
  • 85 просмотров