- Главная
- Міська рада
- ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?
ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?
ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?
Гострі кишкові інфекції – інфекційні хвороби,  збудниками яких є  віруси і бактерії, які вражають сливу оболонку кишківника, рідше шлунку. Найчастіше на кишкові інфекції хворіють діти та люди, котрі мають обмежений доступ до засобів особистої гігієни  та якісної  питної води, у яких відсутнє холодильне обладнання  або ж вони  недостатньо дбають про власну гігієну. 
 
Що спричиняє  гострі кишкові інфекції?
Гострі кишкові інфекції  спричиняють  норо-, ентеро-, адено- та ротавіруси, кишкова паличка, сальмонели, токсини золотистого стафілокока чи синьогнійної палички, деякі види найпростіших. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
 
Як відбувається зараження?
Збудники   передаються від хворої людини або носія інфекційної хвороби, зараження відбувається через вживання інфікованої їжі та води, також  під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.
 
Які симптоми гострих кишкових інфекцій?
Найчастіше це нудота,  блювота, діарея, біль у животі, здуття, слабкість і запаморочення, можливий підйом температури, в першу чергу це стосується сальмонельозу і шигельозу.  
Люди старшого віку та діти раннього і дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для прикладу в  дітей швидко розвивається дегідратація і  їм обов’язково потрібна негайна допомога лікаря.
 
Що робити? 
Негайно зверніться  до лікаря якщо:
	наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання, сухість у роті та горлі, спрага;
	часті водянисті випорожнення понад 3 рази на добу;
	 випорожнення з домішками крові та/або гною;
	висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;
	болі в животі.
Не рекомендуємо займатись самолікуванням! Навіть при наявності незначних ознак занедужання, необхідно звертатися  до лікаря!  
Як запобігти кишковим інфекціям?
	мийте руки з милом щоразу після відвідування туалету, перед прийомом їжі, коли повертаєтесь додому тощо;
	не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;
	для пиття і приготування їжі використовуйте  питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
	уважно ставитись до вибору продуктів харчування в магазинах, завжди слідкуйте за терміном придатності продуктів харчування;
	не споживайте продукти при підозрі щодо неналежної їх якості;
	зберігайте харчові продукти у спосіб визначений на упаковці  та при рекомендованому температурному режимі;
	регулярно мийте ручки дверей у вбиральнях та інших кімнатах;
	в холодильнику потрібно відокремлювати сиру їжу від готової;
	ретельно піддавайте відповідній температурній обробці продукти харчування, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.
	За матеріалами Міністерства охорони здоров’я -- Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»
- 25.08.2023
- 174 просмотра