ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ? Гострі кишкові інфекції – інфекційні хвороби,  збудниками яких є  віруси і бактерії, які вражають сливу оболонку кишківника, рідше шлунку. Найчастіше на кишкові інфекції хворіють діти та люди, котрі мають обмежений доступ до засобів особистої гігієни  та якісної  питної води, у яких відсутнє холодильне обладнання  або ж вони  недостатньо дбають про власну гігієну.    Що спричиняє  гострі кишкові інфекції? Гострі кишкові інфекції  спричиняють  норо-, ентеро-, адено- та ротавіруси, кишкова паличка, сальмонели, токсини золотистого стафілокока чи синьогнійної палички, деякі види найпростіших. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.   Як відбувається зараження? Збудники   передаються від хворої людини або носія інфекційної хвороби, зараження відбувається через вживання інфікованої їжі та води, також  під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.   Які симптоми гострих кишкових інфекцій? Найчастіше це нудота,  блювота, діарея, біль у животі, здуття, слабкість і запаморочення, можливий підйом температури, в першу чергу це стосується сальмонельозу і шигельозу.   Люди старшого віку та діти раннього і дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для прикладу в  дітей швидко розвивається дегідратація і  їм обов’язково потрібна негайна допомога лікаря.   Що робити?  Негайно зверніться  до лікаря якщо: наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання, сухість у роті та горлі, спрага; часті водянисті випорожнення понад 3 рази на добу;  випорожнення з домішками крові та/або гною; висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою; болі в животі. Не рекомендуємо займатись самолікуванням! Навіть при наявності незначних ознак занедужання, необхідно звертатися  до лікаря!   Як запобігти кишковим інфекціям? мийте руки з милом щоразу після відвідування туалету, перед прийомом їжі, коли повертаєтесь додому тощо; не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб; для пиття і приготування їжі використовуйте  питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання; уважно ставитись до вибору продуктів харчування в магазинах, завжди слідкуйте за терміном придатності продуктів харчування; не споживайте продукти при підозрі щодо неналежної їх якості; зберігайте харчові продукти у спосіб визначений на упаковці  та при рекомендованому температурному режимі; регулярно мийте ручки дверей у вбиральнях та інших кімнатах; в холодильнику потрібно відокремлювати сиру їжу від готової; ретельно піддавайте відповідній температурній обробці продукти харчування, особливо м’ясо, яйця і морепродукти. За матеріалами Міністерства охорони здоров’я -- Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»

Источник: https://ovrucka-gromada.gov.ua/news/1692949641/

  • 25.08.2023
  • 106 просмотров